Initiatiefprijs 2019

€15.000 ligt klaar voor de winnaar van de William Schrikker Initiatiefprijs 2019

Voor de derde keer stelt de William Schrikker Stichting €15.000 beschikbaar voor een mooi initiatief dat een steuntje in de rug kan gebruiken. Ken jij een mooi initiatief of ben je werkzaam voor een organisatie die het geld goed kan gebruiken voor het uitvoeren van een project? Meld deze aan voor de Initiatiefprijs 2019! 

Beoordelingscriteria

De initiatieven die in aanmerking komen moeten voldoen aan een aantal criteria. Het geld moet wel goed besteed worden. Daarom zal een jury zich buigen over de beslissing welk initiatief wint. Let op: het mag geen initiatief zijn waarbij William Schrikker zelf al bij betrokken is.

We zijn op zoek naar initiatieven die de idee-fase al voorbij zijn. Daarom vragen we bij het aandragen van een initiatief om informatie. Dit is wat we graag over een initiatief willen weten:

 • Omschrijving van het initiatief
 • Welke organisaties betrokken zijn (gemeenten, zorginstanties, vrijwilligers, sportclubs, cultuur etc.)
 • Financieel overzicht van hoe het geld besteed gaat worden
 • Onderbouwing van de financiering
 • Duurzaamheid van het initiatief (lange termijn visie, houdbaarheid)
 • Uitleg over hoe het initiatief mensen met een licht verstandelijke beperking helpt om te kunnen participeren op school, of werk, of vrije tijd, of huishouden

Tijdlijn

Aanmelden van initiatieven kan nog tot 19 april. Na een selectieronde zullen 5 initiatieven door de jury beoordeeld worden. Op 13 mei zal de selectie bekend worden gemaakt op de website. Eind juni zal de prijs uitgereikt worden door het Expertisecentrum William Schrikker en de jury.

Jury

 • H.J. van Schaik (Burgemeester Harderwijk)
 • M. Kavelaars (Bestuurder Pluryn/Intermetzo)
 • E. Heijdelberg (Voorzitter Raad van Bestuur Partners voor Jeugd)
 • J. Schuurman (Voorzitter cliëntenraad William Schrikker)
 • Ten Berge (Directeur Expertisecentrum William Schrikker)

Eerdere winnaars

Dit is de derde keer dat deze prijs uitgeschreven wordt door William Schrikker. In 2018 ging de prijs naar de vrijwilligersorganisatie 'Handjehelpen' met hun initiatief 'Eigenwijs op Reis'. in 2017 naar de 'Oudergroep Klank' van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

 Over Eigenwijs op Reis (Winnaar 2018)

‘Eigenwijs op reis’ is in 2015 gestart door vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Het gaat hierbij om kinderen met een beperking die met het leerlingenvervoer van en naar school worden gebracht en graag zelfstandig willen leren reizen met het openbaar vervoer (OV).

De jury vond het vooral een charmant en praktisch initiatief en is er van overtuigd dat dit echt het verschil voor de kinderen kan maken. Het project sprong eruit door zijn eenvoud en dat het een hoog betrekkingsniveau kent door het werken met stagiaires. Bovendien kan het traject ook worden ingezet bij mensen zonder een jeugdzorg maatregel. 

Oudergroep Klank (Winnaar 2017)

De jury 2017 over Oudergroep Klank. “Dit mooie initiatief uit Rijswijk is een prachtig voorbeeld van cliëntparticipatie door ouders zelf. De jury hoopt dat met financiële ondersteuning van dit vrijwilligersinitiatief de zichtbaarheid in de regio wordt vergroot.” Oudergroep Klank is opgericht voor ouders, door ouders met kinderen met een beperking. Klank staat voor: Kracht, Liefde, Aandacht, Netwerk en Kennis. Vanuit de praktijk bleek dat ouders van kinderen met een beperking vaak in een sociaal isolement terechtkomen.

Aanmelden

De initiatieven kunnen nog aangemeld worden tot vrijdag 19 april tot 17:00. Belangrijk is dat bij jouw aanmelding een goed onderbouwd financieel plan zit, het plan voor de lange termijn voor het initiatief en wat de bijdrage is voor mensen meteen licht verstandelijke beperking.

Update: inmiddels is de aanmeldperiode verstreken. We hebben vele aanmeldingen binnen gekregen en zijn begonnen met het beoordelen van de initiatieven.