William Schrikker Initiatiefprijs 2020

Update 26 maart 2020: De William Schrikker Update is uitgesteld naar 2021. Helaas kunnen we door de richtlijnen van het RIVM en de maatregelen van de overheid de Initiatiefprijs niet door laten gaan. Volgend jaar zal deze editie opnieuw uitgeschreven worden. Alle inzendingen van dit jaar kunnen zich opnieuw inschrijven.

Voor de vierde keer stelt de William Schrikker Stichting €15.000 beschikbaar voor een mooi initiatief die een steuntje in de rug kan gebruiken. Met de initiatiefprijs ondersteunt William Schrikker initiatieven die kinderen en jongeren met een beperking helpen bij het (beter) participeren in de samenleving (school, werk, vrije tijd), of hun ouders helpen bij het opvoeden. 

Ken jij een mooi initiatief of ben je werkzaam voor een organisatie die het geld goed kan gebruiken voor het uitvoeren van een project? Meld deze aan voor de Initiatiefprijs 2020!

We zijn op zoek naar initiatieven die de idee-fase al voorbij zijn. Daarom vragen we bij het aandragen van een initiatief om bepaalde informatie. De aanmeldingen worden beoordeeld op criteria door een jury. Let op: het mag geen initiatief zijn waarbij William Schrikker zelf al bij betrokken is!

Waar moet de aanmelding aan voldoen

De initiatieven die in aanmerking komen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Het geld moet immers wel goed besteed worden. Dit is wat we graag over een initiatief willen weten:

  • Een heldere omschrijving van het initiatief
  • Welke organisaties betrokken zijn (gemeenten, zorginstanties, vrijwilligers, sportclubs, cultuur etc.)
  • Financieel overzicht van hoe het geld besteed gaat worden en een onderbouwing van de kosten
  • Duurzaamheid van het initiatief (lange termijn visie, houdbaarheid)
  • Uitleg over hoe het initiatief kinderen met een beperking en kinderen van ouders met een beperking helpt om te kunnen participeren op school, of werk, of vrije tijd, of huishouden.

Aanmeldingen kunnen ingestuurd worden naar initiatiefprijswsg@wsg.nu

Jury

  • H.J. van Schaik (Burgemeester Harderwijk)
  • E. Heijdelberg (Voorzitter Raad van Bestuur Partners voor Jeugd)
  • J. Schuurman (Voorzitter cliëntenraad William Schrikker)
  • I. Ten Berge (Directeur Expertisecentrum William Schrikker)
  • N. de Munnik (Regiodirecteur Rotterdam Rijnmond Middin)

Eerdere winnaars

In 2019 wonnen initiatieven Steunouder en SuperCOOL de eerste en tweede prijs van de William Schrikker Initiatiefprijs. 

Steunouders (Winnaar 2019)

Steunouder NL is een netwerkorganisatie en heeft als doel om de werkwijze Steunouder te verspreiden door gemeenten en (welzijns) organisaties enthousiast te maken om Steunouder te omarmen en te gaan uitvoeren. Bij een steunouder heeft een kind een aantal uren per week een plekje in het gezin. Hun initiatief ‘Voor ieder kind een tante Teuntje’ was voor de jury de winnaar vanwege het feit dat het zowel voor kinderen als ouders een oplossing biedt.

SuperCOOL! (Tweede plaats)

Super COOL! is een sport- en maatjesproject voor deelnemers met een verstandelijke beperking. Wekelijks sporten 15 tot 20 deelnemers met ongeveer 10–15 sportmaatjes. Super COOL! vrijwilligers en deelnemers sporten samen het hele jaar door op donderdagavond. Sommige deelnemers zijn er bij alle sporten, andere deelnemers komen alleen bij die sporten die zij leuk vinden.

Eigenwijs op Reis (Winnaar 2018)

‘Eigenwijs op reis’ is in 2015 gestart door vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Het gaat hierbij om kinderen met een beperking die met het leerlingenvervoer van en naar school worden gebracht en graag zelfstandig willen leren reizen met het openbaar vervoer (OV).

De jury vond het vooral een charmant en praktisch initiatief en is er van overtuigd dat dit echt het verschil voor de kinderen kan maken. Het project sprong eruit door zijn eenvoud en dat het een hoog betrekkingsniveau kent door het werken met stagiaires. Bovendien kan het traject ook worden ingezet bij mensen zonder een jeugdzorg maatregel

Oudergroep Klank (Winnaar 2017)

De jury 2017 over Oudergroep Klank. “Dit mooie initiatief uit Rijswijk is een prachtig voorbeeld van cliëntparticipatie door ouders zelf. De jury hoopt dat met financiële ondersteuning van dit vrijwilligersinitiatief de zichtbaarheid in de regio wordt vergroot.” Oudergroep Klank is opgericht voor ouders, door ouders met kinderen met een beperking. Klank staat voor: Kracht, Liefde, Aandacht, Netwerk en Kennis. Vanuit de praktijk bleek dat ouders van kinderen met een beperking vaak in een sociaal isolement terechtkomen.