1. Pleegzorgcontract
Als een pleegkind in jouw gezin komt, dan wordt er een pleegzorgcontract opgesteld. In het contract worden afspraken tussen pleegouders en de organisatie, William Schrikker Gezinsvormen, vastgelegd. Zaken die onder andere in het contract aan bod komen betreffen; de vergoeding, rechten en plichten, begeleiding door de pleegzorgwerker, klachten, e.d.
2. Pleegvergoeding
Zodra de plaatsing administratief geregeld is, ontvangt u pleegvergoeding. Dit is een door de overheid maandelijks vastgesteld bedrag waarvan u de kosten mee betaalt die u voor het levensonderhoud en de verzorging van uw pleegkind maakt. De pleegvergoeding is geen salaris of inkomen, maar een onkostenvergoeding. Jaarlijks worden de bedragen voor de pleegvergoeding bekendgemaakt op onze website. Klik hier voor het financieel overzicht van vergoedingen en declarabele kosten.
3. Pleegzorgwerker
U wordt begeleid door de pleegzorgwerker die aan uw gezin is toegekend. De pleegzorgwerker begeleidt en ondersteunt u met informatie en uitleg, biedt praktische steun bij administratieve zaken zoals formulieren, regelingen en school en wanneer nodig morele en emotionele steun bij zaken als gewenning van het pleegkind in uw gezin en de omgang met ouders.
Samenwerking bij een maatregel
Uw pleegkind kan geplaatst zijn in uw gezin vanwege de uitvoering van een juridische maatregel. Dat kan zijn omdat ouders (tijdelijk) niet in staat zijn om de opvoeding van hun kind zo vorm te geven dat het kind veilig en geborgen op kan groeien. Daarom is het soms nodig dat een onafhankelijke rechter bepaalt dat het kind tijdelijk uit de thuissituatie wordt geplaatst.
In dit geval krijgt u naast een pleegzorgwerker ook een jeugdzorgwerker toegewezen. De jeugdzorgwerker is verantwoordelijk voor de uithuisplaatsing van het kind en voor de begeleiding en hulpverlening aan het gezin van oorsprong.
Kennismaken met de jeugdzorgwerker
Als pleegouder maakt u kennis met de jeugdzorgwerker in het kennismakingstraject van het kind met uw gezin. U weet dan wie verantwoordelijk is voor de plaatsing, en wie de ouders van het kind begeleidt.
De officiële plaatsing wordt aangevangen met een viergesprek, het zogenoemde startgesprek. Het viergesprek is een samenwerkingsgesprek met vier betrokkenen: de pleegouders, de ouders, de jeugdzorgwerker en de pleegzorgwerker.
De pleegzorgwerker en jeugdzorgwerker hebben regelmatig overleg en afstemming met elkaar over de voortgang van de plaatsing en relevante informatie van de plaatsing.