Voorleesboekje uitgebracht voor pleegkinderen: “Als je opeens ergens anders woont…”

William Schrikker-medewerkers Shelley Vos en Alice Faber publiceren op 2 december het voorleesboekje “Als je opeens ergens anders woont…” Pleegouders, gezinshuisouders, pleegzorgwerkers en jeugdzorgwerkers kunnen het voorlezen aan pleegkinderen. Het boekje, met handleiding, is digitaal beschikbaar. Daarnaast mag het Expertisecentrum William Schrikker 500 gedrukte versies weggeven.

Een pleegzorgplaatsing zorgt voor veel verschillende emoties bij pleegkinderen. Het is voor hen niet altijd makkelijk om hierover te praten. Erover lezen kan dan fijn zijn. Daarom besloot jeugdzorgwerker Shelley Vos in samenwerking met projectleider Alice Faber van het Expertisecentrum William Schrikker een voorleesboekje voor pleegkinderen te schrijven. In dit boekje worden allerlei emoties rondom een pleegzorgplaatsing besproken. Bij het schrijven van het boekje hebben pleegkinderen, pleeggezinnen, pleegzorgwerkers, jeugdzorgwerkers, gedragswetenschappers meegedacht.

Herkenning van pleegkinderen

Het resultaat mag er wezen! Het is een voorleesboekje geworden waar veel pleegkinderen zich in herkennen. Dit zijn een paar uitspraken van pleegkinderen die het boekje al mochten lezen:

“Hé dit boekje gaat over mij!”

“Ik wil dit boekje mee naar school nemen, zodat andere kinderen mij beter begrijpen”.

Het boekje kan aanzet geven tot een gesprek over de verschillende gevoelens die een kind ervaart rondom een pleegzorgplaatsing. Er zit een handleiding bij met theoretische achtergrond, waarbij uitleg wordt gegeven over de emoties die kinderen beleven.

Het boekje en de handleiding zijn als pdf te downloaden via de downloadknoppen hieronder. Ben je pleegouder, gezinshuisouder, pleegzorgwerker of jeugdzorgwerker en wil je een gedrukte versie bestellen, mail dan vanaf je werkadres naar projectleider Alice Faber: afaber@pvj.nl.

In verband met de Corona kan de levertijd langer bedragen.​

Download Voorleesboek

Download Handleiding

Review

Ook heeft orthopedagoog Rianne ten Holder van De Opvoedpoli een review gefilmd van het boekje, hieronder te bekijken: