Steunouder NL en SuperCOOL bekroond met initiatiefprijs

In het Stadsmuseum van Harderwijk werd afgelopen vrijdag de William Schrikker Initiatiefprijs uitgereikt. Steunouder en SuperCOOL behaalden de eerste en tweede prijs van de William Schrikker Initiatiefprijs. Met de prijzen is een geldbedrag gemoeid van € 15.000,- en € 5.000,-. Jeugdzorgorganisatie William Schrikker reikt de prijs uit aan een initiatief dat bijdraagt aan goede, vernieuwende hulp voor kinderen, jongeren en ouders met een beperking, die opvoed- en opgroeiproblemen hebben. Met dit bedrag wil de organisatie lokale ‘goede praktijken’ in het zonnetje zetten die van groot belang zijn voor kinderen en ouders met een beperking. Beide prijswinnaars nemen deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma.
Fotobijschrift: De mensen achter initiatieven SuperCOOL (links) en SteunderouderNL (Rechts)Fotobijschrift: De mensen achter initiatieven SuperCOOL (links) en SteunderouderNL (Rechts)

Steunouders

Steunouder NL is een netwerkorganisatie en heeft als doel om de werkwijze Steunouder te verspreiden door gemeenten en (welzijns) organisaties enthousiast te maken om Steunouder te omarmen en te gaan uitvoeren. Bij een steunouder heeft een kind een aantal uren per week een plekje in het gezin. Zo worden ouders even ontlast. De landelijke stichting helpt organisaties met kennis en ervaring. Zij bevordert de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaringen dankzij een landelijk platform voor steunoudercoördinatoren. Hun initiatief ‘Voor ieder kind een tante Teuntje’ was voor de jury de winnaar vanwege het feit dat het zowel voor kinderen als ouders een oplossing biedt. Bovendien heeft het initiatief een landelijke uitstraling en zou het ook voor pleegouders een ondersteuning kunnen zijn.

SuperCOOL!

Super COOL! is een sport- en maatjesproject voor deelnemers met een verstandelijke beperking. Wekelijks sporten 15 tot 20 deelnemers met ongeveer 10–15 sportmaatjes. Super COOL! vrijwilligers en deelnemers sporten samen het hele jaar door op donderdagavond. Sommige deelnemers zijn er bij alle sporten, andere deelnemers komen alleen bij die sporten die zij leuk vinden. De jury was onder de indruk van dit initiatief omdat het een mogelijkheid biedt voor (jong) volwassenen om uit een isolement te komen. Daarnaast heeft SuperCOOL! in zich dat deelnemers kunnen doorgroeien naar sportmaatje en dus meer een begeleidende rol krijgen voor nieuwe deelnemers. Vanwege de potentie van dit project besloot de jury ter plekke om het geldbedrag van de tweede prijs te verdubbelen naar € 5.000,-

Jurytraject

De William Schrikker Initiatiefprijs wordt vanuit een erfenis uitgereikt aan initiatieven waar de organisatie zelf (nog) niet bij betrokken is maar die wel extra ondersteuning bieden aan kinderen en ouders met een beperking. Begin april konden mensen initiatieven aandragen voor de William Schrikker Initiatiefprijs 2019. In vier weken tijd melden 17 gegadigden zich. Uiteindelijk werd een selectie van 6 initiatieven voorgelegd aan de jury bestaande uit H.J. van Schaik (Burgemeester Harderwijk), M. Kavelaars (Bestuurder Pluryn/Intermetzo), E. Heijdelberg (Voorzitter Raad van Bestuur Partners voor Jeugd), J. Schuurman (Voorzitter cliëntenraad William Schrikker) en Ten Berge (Directeur Expertisecentrum William Schrikker). Hiervan bleven de twee bovenstaande initiatieven over.

In 2020 zal de vierde editie van de William Schrikker Initiatiefprijs gehouden worden. Houd de website in de gaten voor de aankondiging!