Nieuw samenwerkingsverband in Pleegzorg in Nederland

Tot voor kort waren het elkaars concurrenten maar de organisaties van William Schrikker Pleegzorg(WSP), Yorneo, Timon en het Leger des Heils zijn tot de conclusie gekomen dat samenwerken beter is. Op 15 mei ondertekenden ze voor het eerst gezamenlijk een samenwerkingsverband om pleegzorg in Drenthe te verbeteren onder de naam ‘Pleegzorg Drenthe’.

Het samenwerkingsverband is ontstaan doordat de pleegzorgaanbieders in Drenthe de behoefte hadden om meer samen te werken in plaats van te concurreren. Door met samen te werken en elkaar te helpen, versterkt WSP ook de eigen positie.

De vertegenwoordigers van alle Pleegzorgorganisaties met rechtsboven WSP-directeur Ronald van RoodenOp het gemeentehuis in Roden lag een contract klaar, opgesteld door de vier organisaties. Hierin legde onder andere WSP vast dat ze samen intensief gaan optrekken om pleegouders te werven. Directeur Ronald van Rooden ondertekende de overeenkomst namens de WSP waarna de website www.pleegzorgdrenthe.nl werd gelanceerd.

Linda Timmerhuis, Clustermanager van WSP licht het samenwerkingsverband toe. Linda: “Door ons als ‘Pleegzorg Drenthe’ te profileren proberen we eerst zoveel mogelijk belangstelling bij potentiele pleegouders op te wekken. Daarnaast kunnen we efficiënter middelen inzetten en zijn de wervingsacties dus ook goedkoper. Daarbij is nadrukkelijk aan de orde dat elke organisatie zijn eigen kleur houdt, eigen identiteit heeft en zijn eigen doelgroep bediend. We blijven dus autonoom in de samenwerking.”


De nieuwe website van Pleegzorg Drenthe

Tekort

Landelijk is er een groot tekort aan pleegouders. Om kinderen die het thuis even niet redden een veilige plek te kunnen bieden, zijn we altijd op zoek naar nieuwe pleeggezinnen. Omdat we allemaal hetzelfde doel nastreven, zetten we die zoektocht nu gezamenlijk voort.

Door de nieuwe samenwerking tussen de verschillende instellingen kunnen we kijken bij welke organisatie een aspirant pleegouders zich het meeste thuis voelt. We hopen zo te voorkomen dat geschikte pleegouders tussen wal en schip vallen en afhaken. Linda Timmerhuis: “Het uiteindelijk doel is dus om met beperkte middelen zoveel mogelijk nieuwe pleegouders te werven. In de toekomst gaan we kijken of we gezamenlijk tot een scholingsaanbod voor pleegouders kunnen komen. Ook willen we kijken of pleegzorgwerkers bij het scholingsaanbod van de collega-instellingen zouden kunnen aansluiten. Maar dat is wel iets voor de verdere toekomst.”

Theme picker