Het kan: pleegouders die naast pleegkind ook moeder helpen!

Naomi werd in maart 2019 geboren en geplaatst bij Petra (51) en Alex (57).  Zij hebben hun huis niet alleen opengesteld voor het kindje, maar ook voor haar moeder Nel. En dat maakt deze crisispleegzorgplaatsing bijzonder!

Op 1 april werd Petra gebeld door pleegzorgwerker Saskia. ‘Mag er een meisje komen?’ Op die vraag hoefde Petra niet lang na te denken, ze is zelf al vele jaren pleegouder en heeft meerdere crisisplaatsingen gehad. Dit zou haar twaalfde pleegkindje worden! Een uur later stonden de jeugdbeschermers voor de deur met Naomi.

Foto: Alex en Petra met hun pleegkinderen met moeder Nel en pleegzorgwerker Saskia
Voor Nel is Naomi haar tweede kind. Nel is 43 jaar en woont begeleid. Twee dagen na de plaatsing van Naomi mocht Nel langskomen bij Petra en Alex om kennis te maken. Nel: “Ik was heel zenuwachtig.” Petra lacht: “Ik ook!” En daarmee was het ijs gelijk gebroken. Vanaf die dag bespreken Petra en Nel alles met elkaar. Ze appen geregeld met elkaar en sturen elkaar ook foto’s van Naomi.

De eerste acht maanden bleef Naomi bij Petra en Alex, veel langer dan gebruikelijk voor een crisisplaatsing. In die periode hebben de pleegouders Naomi verzorgd en opgevoed, maar ook hebben ze Nel begeleid in de verzorging van Naomi. Nel kwam drie keer per week langs en dan leerden Petra en Alex haar hoe ze een bedje moest opmaken, hoe ze een luier moest verschonen, hoe ze haar moest wassen. Nel: “Ze hebben mij alles geleerd!” Petra: “We moesten eigenlijk helemaal opnieuw beginnen met de verzorging aanleren.”

Daar hadden de pleegouders zelf al veel ervaring in. Ze hebben vier biologische (uitwonende) kinderen en een pleegoudervoogdijkind, Joël (7). De dochters van Petra en Alex zijn inmiddels zelf ook aangestoken door alle pleegzorgverhalen van hun ouders. Ze denken erover om ook pleegouder te worden.

Tegenwoordig is Naomi doordeweeks bij Nel en in het weekend bij Petra en Alex. Petra: “We zijn zo van het meisje gaan houden. Toen Naomi bij haar moeder ging wonen, hebben we zelf voorgesteld om haar in de weekenden op te vangen om zo moeder te ontlasten”. Daar was Nel maar wat blij mee. Zo werd de voltijdplaatsing omgezet in weekend- en vakantiepleegzorg. Ook Joël kijkt er iedere vrijdag naar uit als Naomi weer komt.

In de woongroep heeft Nel te maken met veel begeleiders en moeders die er ook wonen. Iedereen heeft zo z’n eigen adviezen, wat verwarrend is voor Nel. Het maakt haar onzeker. Nel: “Wanneer Naomi ziek is, dan app ik met Petra, want zij kent Naomi het beste en weet wat ik moet doen.”

Op de vraag of Nel het niet erg vindt dat Naomi het weekend weg is, zegt ze: “Nee, want ik weet dat ze in goede handen is”.

Meer weten over pleegouderschap? Kijk op deze webpagina met meer informatie.