Jeugdreclassering 2.0 inspireert!

Op 8 maart vond  het slotsymposium plaats van de werkplaats in Eindhoven over Jeugdreclassering 2.0. Wat een inspirerende bijeenkomst was dat! Joel, één van onze jongeren, deed daar zijn verhaal. Hij zei “Het gaat nu goed met mij en ik ben trots dat ik hier sta. Als ik één tip mag geven aan jullie? Te allen tijde GOED luisteren naar de jongere!  Iemand die dat heel goed kan is mijn oude jeugdzorgwerker”. Die ‘oude jeugdzorgwerker’ pakte vervolgens de microfoon en sprak hem toe vanuit de zaal: “Toen ik je net leerde kennen dacht je dat je heel stoer was. Maar eigenlijk ging het helemaal niet zo goed met je. Nu vind ik je pas stoer! Ik ben heel trots op wat je bereikt hebt!”

"Hier doen we het toch allemaal voor", was de reactie van aanwezigen na afloop van de middag. Jaarlijks krijgen ruim 6000 jongeren in Nederland begeleiding vanuit jeugdreclassering. JR 2.0 vertrekt vanuit de vraag hoe verandering bij de jongere kan plaatsvinden. Dat veranderingsproces gaat met vallen en opstaan en belangrijke voorwaarden voor verandering zijn steun uit sociale omgeving en het ervaren van regie.

De werkwijze kwam tot stand dankzij een unieke samenwerking tussen het veld en de (inter)nationale wetenschap. In vier gemeentelijke werkplaatsen is met zorg- en straf partners gewerkt aan actuele casuïstiek en aan de ontwikkeling van tools. Vanuit het Expertisecentrum hebben we meegewerkt om die kennis uit de wetenschap en praktijk samen te brengen tot materiaal waarmee jeugdzorgwerkers volgens de nieuwste inzichten met jongeren kunnen werken aan hun toekomst. Jeugdzorgwerkers en andere professionals die met jongeren werken en deelnamen aan de werkplaatsen zeggen dat de nieuwe manier van werken inspiratie en energie geeft.

Binnenkort volgt meer informatie over een nieuwe website waarop u alle handvatten, tools en voorbeelden op een overzichtelijke manier kunt terugvinden.

Voor meer informatie kunt u Ruudje Kea, adviseur Expertisecentrum William Schrikker mailen: rkea@wsg.nu