Onze hulp bij Ondertoezichtstelling

“Zie OTS niet als zwakte maar als steun in de rug”

Moeder Bianca

Alleen een rechter kan besluiten dat je kind een ‘onder-toezicht-stelling’ krijgt bij William Schrikker Jeugdbescherming & Jeugdreclassering. Dit heet ook wel OTS. Er komt dan een jeugdbeschermer bij jullie op bezoek. Bijvoorbeeld elke week of maand. Een OTS is bedoeld om je te helpen, het is geen straf. We doen het om je kind of kinderen te beschermen.

Je bent niet de enige 

We weten dat jij het beste wilt voor je kind. En je bent niet de enige ouder die daarbij hulp nodig heeft. Dit komt veel vaker voor dan je misschien denkt. Onze jeugdbeschermers helpen iedere dag gezinnen die het moeilijk hebben. Het doel is dat jij straks minder stress en zorgen hebt. En je kind veilig op kan groeien.

Wat houdt OTS in?  

Je blijft als ouder de baas over je eigen kind. Maar belangrijke beslissingen overleg je met onze jeugdbeschermer. Bijvoorbeeld als het gaat om geld, school of gezondheid. We bespreken dan samen wat het beste is voor je kind.

Waar helpen we je bij?

Jouw jeugdbeschermer komt eerst kennismaken. En luisteren naar jouw verhaal. Want ieder mens en iedere situatie is uniek. We vragen wat jij belangrijk vindt, waar je je zorgen over maakt. Maar kijken ook naar wat er goed gaat. En welke mensen belangrijk zijn in jouw leven.

Daarna bespreken we welke hulp jij nodig hebt. En we regelen dat er verschillende mensen komen die jou die hulp gaan geven. Voorbeelden van hulp:

  • Beter leren omgaan met emoties. Zoals verdriet, boosheid en angst.
  • Hulp bij het oplossen van een verslaving of schulden.
  • Leren hoe je grenzen aangeeft bij je kinderen.

Onze hulp stopt als we zien dat je weer zonder ons verder kunt. Dus wat heb jij als ouder nog nodig om beter te zorgen voor je kind? Wij zijn er voor je.

Zie ook: Stappenplan Jeugdbescherming

Moeder Sabine vertelt over onze hulp

Uitgeschreven tekst lezen

Bekijk onze video voor ouders over onze hulp bij deze maatregel.

Zie ook

Video over OTS voor kinderen

Ook als kind zal het even wennen zijn dat er een jeugdbeschermer komt. Bekijk de video.

Bekijk de video

Verhalen over Ondertoezichtstelling

"Zie een ondertoezichtstelling niet als zwakte, maar als steun in de rug"

Meer informatie
Carla, lid van de cliëntenraad William Schrikker Jeugdbescherming & Jeugdreclassering.

“Ik sprong een gat in de lucht!”

Meer informatie

Veelgestelde vragen over Ondertoezichtstelling

  • Stap 1.

    Onze jeugdbeschermer heb je vaak al gezien bij de rechtbank. Hij of zij neemt na de uitspraak contact op om een afspraak te maken. Meestal bellen we. Kunnen we je niet bereiken? Dan sturen we een appje, e-mail of brief.

    Stap 2.

    De eerste afspraak is een kennismaking bij jou thuis. En deze vindt meestal binnen 5 werkdagen plaats. Gerekend vanaf de dag dat wij de uitspraak van de rechter hebben ontvangen.

    Stap 3.

    Tijdens de kennismaking maken we meteen een nieuwe afspraak. Bijvoorbeeld 2 weken later. We gaan dan samen werken aan een ‘Plan van aanpak’. In dit plan staat onder andere aan welke doelen je wilt werken. En welke hulp je daarbij krijgt.

    Stap 4.

    We praten ook met iedereen die belangrijk is voor jouw gezin. Bijvoorbeeld familie en vrienden. Want misschien kunnen zij ook helpen. Natuurlijk in overleg met jou.

    Stap 5.

    Binnen 6 weken na het eerste gesprek moet het plan klaar zijn. Doordat we het plan samen maken, weet je precies wat de afspraken zijn waar je je als ouder aan moet houden. We maken ook afspraken met je kind of kinderen.

    Stap 6.

    Je gaat aan de slag met de hulp die is geregeld. Jouw jeugdbeschermer komt regelmatig thuis langs om te zien en horen hoe het gaat. Met jullie als gezin. En met de afspraken die we samen hebben gemaakt. Waar nodig passen we het plan aan.

    Stap 7.

    Na maximaal 1 jaar beoordelen we hoe het gaat. Heb je de doelen uit het Plan van aanpak gehaald? Dan sluiten we de maatregel af. Denken we dat je nog wat langer hulp nodig hebt? Dan vragen we de rechter om de maatregel te verlengen. Ook jij krijgt dan de kans om je verhaal aan de rechter te vertellen. Daarna neemt de rechter een beslissing. Verlengen kan telkens met maximaal 1 jaar.

    Bekijk een samenvatting van deze stappen in beeld: ‘Stappenplan Jeugdbescherming’

  • Het eerste gesprek met je jeugdbeschermer is bedoeld om kennis te maken met jou en je gezin. Want ook al ligt er een dossier, we zijn vooral benieuwd naar wie jij bent en wat jouw verhaal is. De jeugdbeschermer geeft ook uitleg over wat er de komende tijd gaat gebeuren. Hij of zij vertelt bijvoorbeeld wat je van ons mag verwachten de komende tijd. En wat wij van jou verwachten.

    Tijdens het gesprek kun je natuurlijk vragen stellen. En bijvoorbeeld vertellen wat je belangrijk vindt. Of waar je je zorgen over maakt. Graag zelfs. Want hoe meer je met ons deelt. Hoe beter we kunnen samenwerken. We zijn er echt om jou te helpen.

    Je hoeft niets voor te bereiden. Want dit eerste gesprek is vooral bedoeld om kennis te maken met je jeugdbeschermer. Maar als je wilt, kun je wel alvast nadenken over deze vragen:

    • Op welke vragen wil je graag een antwoord van de jeugdbeschermer?
    • Is er iets wat je belangrijk vindt om aan je jeugdbeschermer te vertellen over de situatie thuis?
    • Is er iets waar je je zorgen over maakt?

    Hoe meer je met ons deelt. Hoe beter we kunnen samenwerken.

  • Het Plan van Aanpak is een plan dat je samen met je jeugdbeschermer maakt. Er staat in aan welke doelen je gaat werken. Het gaat dan om doelen die nodig zijn zodat je kind weer veilig en goed op kan groeien. En de rechter de onder-toezicht-stelling (OTS) kan afsluiten. Bij alles wat we doen, staat je kind centraal.
    Het plan maken we samen. Meteen in het begin. Zodat je precies weet wat er de komende tijd gaat gebeuren. En aan welke afspraken je je moet houden.

    In het plan gebruiken we duidelijke taal. Zodat jij goed begrijpt wat erin staat. We werken ook veel met plaatjes.

    In het plan maken we met tekst en beeld bijvoorbeeld samen duidelijk:

    • Welke zorgen en problemen er zijn in jouw gezin
    • Wat er juist wel goed gaat
    • Aan welke doelen we samen gaan werken
    • Welke hulp jij daarbij nodig hebt
    • Of er familie en vrienden zijn die kunnen helpen
    • Aan welke afspraken iedereen zich moet houden
  • Ja, maar dit besluit kan alleen een kinderrechter nemen. En voordat de rechter zo’n besluit neemt, wil hij ook graag van jou en van je kind horen hoe jullie vinden dat het thuis gaat.

    Het gebeurt ook bijna nooit direct. Vaak heb je al veel langer hulp, bijvoorbeeld van een jeugdbeschermer. Maar heeft deze hulp de problemen niet opgelost.

    Je kind uit huis plaatsen is een grote en verdrietige beslissing. Jouw kind uit huis plaatsen is dan ook het laatste wat een rechter wil. Maar de rechter kiest altijd voor de veiligheid van je kind.

    Lees meer: Mijn kind wordt uit huis geplaatst

  • Bespreek het eerst met je jeugdbeschermer. Het liefst persoonlijk. En niet via de mail. Het is heel normaal als je aangeeft waar je het niet mee eens bent. Of waar je boos over bent. Wij zijn blij als je dit met ons wilt delen. Dan kunnen we samen proberen om het op te lossen.

    Komen jullie er samen niet uit? Neem dan contact op met ons Cliëntbureau. Zij zijn er om samen met jou naar een oplossing te zoeken. En je meer informatie te geven over je rechten. Zij kunnen bijvoorbeeld ook een gesprek voor je regelen met de manager. En je mag dan zelf ook iemand meenemen.

    Lees meer over hulp als je niet tevreden bent.

     

  • Na maximaal 1 jaar beoordelen we hoe het gaat. De ondertoezichtstelling (OTS) sluiten we af, als wij vinden dat jij de doelen uit het Plan van Aanpak hebt gehaald. Ook zonder onze hulp. Meestal is dit zo wanneer:

    • Je kind thuis veilig op kan groeien en zich goed kan ontwikkelen
    • We erop vertrouwen dat dit zo blijft
    • Je als gezin vrijwillig de hulp aanneemt die je nog nodig hebt

    Dit besluit wordt daarna nog wel getoetst door de Raad voor de Kinderbescherming. Denken we dat je nog wat langer hulp nodig hebt? Dan vragen we de rechter om het toezicht te verlengen. Dit kan telkens met maximaal 1 jaar.

  • Zolang je kind nog thuis woont, heeft je kind géén recht op zak- en kleedgeld. Natuurlijk mag je het als ouder wél geven. Maar de gemeente waar je woont, draagt hier niet aan bij.

  • Luister de voicemail af. En spreek een bericht in. Wil je snel iemand spreken? Bel ons gerust op het algemene nummer. Wij helpen je graag!

    Naar de contactpagina.

Uitgelicht: Stappenplan Jeugdbescherming

Er komt een jeugdbeschermer, wat nu? In onze slideshow ‘Stappenplan Jeugdbescherming’ leggen we in beeld de belangrijkste stappen uit. Ook stemmen we onze aanpak af op wie jij bent. Want ieder mens en iedere situatie is uniek. Wat is jouw verhaal?